Vuoksen Blogi

Anna-Kaisa Pelto – Mainiokoti Vuoksen yksikönjohtaja

Olen työskennellyt ennen Mehiläiselle siirtymistä Oulun kaupungilla palveluesimiehenä (vs.) ja Terveystalolla vastaavana sairaanhoitajana. Tätä ennen työskentelin sairaanhoitajan tehtävissä Oulun yliopistollisessa sairaalassa syöpätautien osastoilla ja syöpätautien poliklinikalla sekä palliatiivisena kipusairaanhoitajana. Näiden lisäksi olen työskennellyt Oulun kaupunginsairaalassa. Oikeudenmukaisuus, toisen ihmisen kunnioittaminen ja rehellisyys ovat tärkeimpiä arvoja minulle.

Harrastukset / mielenkiinnonkohteet

Harrastan liikuntaa eri muodoissa. Näin talvella käyn hiihtelemässä, kävelemässä koiran kanssa ja avantouinti tuli tänä talvena uudelleen mukaan pitkän tauon jälkeen.

Työilmapiiri

Hyvään työilmapiirin kannattaa satsata. Positiivinen ilmapiiri, onnistumisten korostaminen ja työkavereiden huomioiminen pienissäkin asioissa luo hyvää henkeä. Nämä asiat eivät maksa mitään, mutta niiden vaikutus saattaa kestää parhaimmillaan jopa loppuelämän. Työyhteisöt koostuvat erilaisista persoonista ja joskus yhteentörmäyksiltä ja väärinymmärryksiltäkään ei voi välttyä. Ajattelen, että tällaisen kohdat ovat kehittymisen paikkoja niin esimiehelle, työntekijälle kuin koko työyhteisölle. Avoin keskustelukulttuuri työpaikalla on tärkeässä roolissa ja avoimuudella saadaan varmasti monta asiaa selvitettyä.

Miten työkaverit kuvailisivat sinua?

Olen iloinen, toiset huomioon ottava, tarvittaessa löytyy myös jämäkkyyttä.

Millainen yhteistyökumppani minä olen?

Olen joustava ja pyrin toimimaan siten, että tulos olisi kaikkien kannalta paras mahdollinen. Ajattelen, että Mehiläisellä toimimme yhdessä, vaikka toimisimmekin eri yksiköissä. Motto ”kaveria ei jätetä”, toimii hyvin myös nykyisessä työssäni yksikön johtajana laajemmassakin mielessä.

Asia minusta, jota et tiennyt

Suosikkibändini on U2. Mieleenpainuvana muistona on vuosi 2010, kun kävimme ystäväni kanssa U2:n konsertissa Helsingissä.

Millaista on mielestäsi hyvä hoito?

Hyvä hoito on kokonaisvaltaista. Se huomioi ihmisen perustarpeet ja sairaudet, mutta myös yksilöllisyyden, elämän historian ja taustan. Ihminen on oma persoonansa loppuun saakka, vaikka hänellä olisikin muistisairaus, joka vaikuttaa muistiin ja käyttäytymiseen. Asiakkaaseen tutustuminen on tärkeää, jotta oppii, mistä hän pitää ja mistä ei. Parhaimmillaan asiakkaan kohtaaminen tapahtuu silloin, kun kiire ei ole läsnä. Tästä syystä kiireettömään kohtaamiseen on hyvä panostaa. Olla läsnä se hetki, minkä antaa asiakkaalle. Tämä antaa kokemuksen siitä, että on arvokas.

Mainiokoti Vuoksi – Yhteisöllistä asumista kulttuurihistoriallisessa korttelissa

Oulun Toppilansalmeen valmistuu alkuvuodesta 2021 uusi ympärivuorokautista hoivaa tarjoava Mainiokoti Vuoksi, johon valmistuu 46 asukaspaikkaa ikääntyneille.

Mainiokoti Vuoksi nousee Tervahovin Myllyn alueelle, jonne 1900-luvun alkuvuosikymmeninä rakennettiin SOK:n Oulun mylly siiloineen. Viime syksynä kulttuurihistoriallisen alueen rakennus purettiin ja alettiin rakentaa hahmoltaan alkuperäisen myllyn mukaista uudisrakennusta puretun tilalle.

Yhteisöllisyyttä, maukasta ruokaa ja turvallista arkea

Mainiokoti Vuoksi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet yhteisölliseen asumiseen. Olemme suunnitelleet tilat ikääntyvien asukkaiden tarpeet huomioiden. Oleskelutilat ovat avarat ja niiden sisustuksessa ja tunnelmassa tulee näkymään Tervahovin alueen kulttuuri ja historia. Valmistamme ruuan Vuoksen omassa keittiössä niin vuodenaikoja kuin satokalenteria hyödyntäen. Tarjolla on paljon kalaa ja juureksia, asukkaiden tarpeiden ja mieltymysten mukaisia tuttuja, selkeitä makuja, jotka herättävät muistoja. On tärkeää, että asukkaat saavat nauttia ruuasta, joka maistuu siltä kuin se olisi kotona tehtyä. Leivomme keittiössämme myös leipää ja muita leivonnaisia. Olemme suunnitelleet asukkaillemme tarjottavan ruuan ikääntyneiden ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot, ruoan maku ja ulkonäkö huomioiden.

Mainiokoti Vuoksen toiminnassa kulttuuri tulee olemaan vahvasti läsnä arjessa. Panostamme hoivassa elämykselliseen arkeen erilaisin viriketuokioin, yhteisten juhlien ja ulkopuolisten esiintyjien avulla. Vuoksi avaa ovet myös lähiympäristön ihmisille tarjoten pieniä ilahduttavia asukkaiden osallisuutta lisääviä tilaisuuksia. Mainiokoti Vuoksi tarjoaa paikan pienille kulttuuriesityksille ja yhdistysten toiminnalle. Asukkaiden toivomuksen mukaan tuemme asukkaan hengellistä toimintakykyä. Historiallinen kulttuurimiljöö ja modernit puitteet tarjoavat asukkaillemme elämyksellisen ympäristön asumiseen ja hyvinvointiin.

Seuraa Mainiokoti Vuoksen tarinaa blogissamme!